Як встановити камеру заднього виду?
21.01.2021

У цій статті буде докладно розказано, як встановити камеру заднього виду на машину. Думаю, багато хто з Вас не один раз замислювався над тим, яка ціна питання.

Розділимо статтю на такі частини:

  • Плюси і мінуси.
  • Принцип роботи.
  • Ступінь захисту.
  • Встановлення камери заднього виду. Приклад.

Плюси і мінуси

Безсумнівною перевагою універсальних камер заднього виду є ступінь їх уніфікації. Вони продаються без прив'язки до якогось обладнання, тому прикріпити їх можна в будь-яке зручне для Вас місце на машині (або тракторі). Підключаються вони практично до будь-яких моніторів. Мінус цих камер криється в способі їх кріплення. Їх дуже легко вкрасти. У дешевих камер поганий рівень захисту від метеорологічних чинників.

Принцип роботи

Зазвичай камеру встановлюють в центрі кріпильної рамки автомобільного номера. У більшості моделей присутнє світлодіодне підсвічування. Найчастіше кабель живлення камери приєднують до електромережі автомобіля паралельно з ліхтарем заднього ходу. Таким чином при включенні задньої передачі живлення йде на ліхтар заднього ходу і автоматично на відеокамеру. Після чого відеосигнал з камери передається на монітор, встановлений в салоні авто. Відповідно, як тільки задня передача вимикається, живлення на камеру не надходить, як і сигнал на монітор. Сьогодні у продажу є монітори, вбудовані в дзеркало заднього виду. Але такий варіант не дуже практичний. Водії "старовіри" його не визнають. 

Ступінь захисту

Потрібно витримувати стандарт IP 65, і тоді камера прослужить Вам довгий термін. На практиці дешеві китайські камери без проблем переносять "середньоєвропейський" клімат, а ось для країн Скандинавії або Сибірського регіону, наприклад, доведеться купувати більш дорогий варіант. Загалом головним ворогом камери залишаються злодії.

Підключення камери заднього виду

Для експериментів ми узяли Kia Rio в кузові хетчбек. Морально приготуйтеся до часткового розбирання обшивки багажника і салону вашого автомобіля.

Для початку в багажному відділенні знімається обшивка і полик:

Увага! Відповідальний момент. На зображенні вище виноска "запам'ятайте цей елемент". Це дроти, що ведуть до замку. У тому ж місці будуть проходити дроти від камери. Виглядає він так:

Тепер треба демонтувати номерний знак, під ним будуть кріпильні отвори.

Ви напевно здогадалися про подальший розвиток подій. Тепер нам треба дроти камери пропустити через кріпильні отвори в бампері і далі в багажник через заглушку.

На фото вище показано, як все повинно вийти в кінцевому підсумку. Само собою зрозуміло, що після всіх дій слід знову обтиснути джгут дротів для захисту від вологи і пилу.

Йдемо далі... Знімаємо бічну панель (в конкретному випадку ліву, а там як кому подобається).

Для подальших дій бажано заглянути в схему електропроводки конкретно вашого автомобіля. В загальному завдання наступне: з'єднати червоний дріт живлення камери (плюс) з "плюсом" ліхтаря заднього ходу. Для цього треба роз'єднати колодку і вставити червоний дріт до відповідного пін (найчастіше з біло-помаранчевим дротом). Після цього повертаємо все на свої місця (замикається колодка).

В результаті при включенні задньої передачі наша камера активується, і сигнал передається на монітор. Тепер нам треба прокласти відеокабель в уже зроблених виробником отворах в кузові. І тому досить зняти ущільнювальну гумку, яка знаходитися між стелею і обшивкою. Загальний принцип видно на зображенні.

 

Монітор і дзеркало заднього виду представляють єдине ціле. У разі встановлення монітора на торпедо, кабель треба провести в передній стійці і просторі між торпедо і лобовим склом. Після всіх хитрощів перевірте систему на працездатність і приведіть всі частини салону в початковий вигляд.

Ззовні камера буде виглядати ось так:

А так зсередини:

Вибір камери заднього виду хтось робить самостійно, а хтось губиться у всіх типах, різновидах і хитромудрих характеристиках. Ви можете купити камери для відеоспостереження в нашому інтернет-магазині Ohrana.ua Наші фахівці встановлять і налаштують систему відеоспостереження, забезпечивши безпеку для Вас і вашого майна. Доставка товару доступна по всій Україні. Також запрошуємо Вас відвідати наші магазини в Києві. З питань оптової ціни телефонуйте.

Каталог