Як працює датчик відкриття дверей: що таке геркон та який принцип його роботи
08.06.2022

На сьогоднішній день існує величезна кількість різних сигналізацій: від найпростіших, встановити які дуже просто, до масштабних систем, які охоплюють величезні підприємства, супермаркети та бізнес-центри.

Правильно встановлена ​​охоронна сигналізація дозволить своєчасно виявити або навіть запобігти несанкціонованому проникненню на об'єкт. Однак це можливо лише при грамотному розміщенні всіх компонентів системи. Важливу роль цьому відіграють датчики. Саме про один з видів датчиків і йтиме мова у цій статті – про датчик відкриття дверей геркон.

Що таке датчик геркон?

Датчик геркон – це магнітоконтактний датчик відкриття дверей або вікна. Він складається з двох частин: безпосередньо самого сповіщувача та магніту. Перший встановлюється на одвірок або віконну раму (тобто на нерухому частину). Магніт кріпиться на двері або віконну стулку.

У закритому стані ці дві частини розташовуються поруч, але коли двері або вікно відчиняються, магніт віддаляється від датчика, сповіщувач спрацьовує і далі передає сигнал на охоронну централь (прямо або через ретранслятор).

У системах охоронної сигналізації такі датчики доцільно встановлювати на вікна, двері, балкони або запасні виходи на об'єкті. Це дозволить віддалено контролювати всі шляхи проникнення до приміщення.

А тепер розглянемо детальніше: у чому принцип роботи геркона та за рахунок чого відбувається спрацьовування?

Геркон. Принцип роботи

Як працює датчик відкриття дверей? Принцип його роботи полягає у тому, що при розташуванні поруч датчика та магніту підтримується постійне магнітне поле. Сам магніт розмикає (або замикає) електричний ланцюг, що свідчить про те, що двері зачинено.

Однако щойно стулка, на якій розташовано магніт, віддаляється від датчика, магнітне поле геркона із замикаючим ланцюгом зникає (датчик повністю виходить із зони дії магнітної котушки), і подається сигнал тривоги. Розмикаючий сповіщувач навпаки спрацьовує на замикання електромагнітного ланцюга.

Хочеться зазначити, що герконові реле залежно від принципу роботи бувають:

  • нормально замкнуті (без впливу магнітного поля ланцюг пристрою замкнутий);
  • нормально розімкнені (у стані спокою ланцюг розімкнутий);
  • ті, що перемикаються (комбінують у собі замкнуті та розімкнені пристрої);
  • бістабільні (мають у собі власний магніт, що зберігає положення контактів у останньому стані після зникнення магнітної взаємодії).

Ця різниця в датчиках відкриття стосується безпосередньо принципу роботи елементів. При виборі сповіщувачів як елементів системи сигналізації звертають також увагу і на ряд інших параметрів і відмінностей. Про них йтиметься далі.

Види датчиків відкриття

Хоча принцип роботи магнітоконтактного датчика досить простий, все ж таки існують різні види таких пристроїв. Їх можна розділити за такими критеріями.

Тип підключення

Датчики бувають:

  • дротові;
  • бездротові.

Дротові безпосередньо підключаються до охоронної централі. Додаткове живлення їм не потрібне, адже вони його отримують по шині управління.

У свою чергу бездротові сповіщувачі надсилають сигнал про відкриття по радіоканалу. У таких моделях вказується максимальна віддаленість від охоронного приладу.

Максимальну дальність зв'язку для датчиків заявляють такі виробники як Ajax та U-Prox, а саме 2000 і 4800 метрів відповідно. Ці дані подано для відкритої місцевості, тому варто враховувати, що у приміщенні цифри будуть меншими. Тим не менш, саме таке обладнання застосовується на об'єктах, де складно чи зовсім неможливо використовувати дротовий канал зв'язку.

Живлення бездротових датчиків забезпечується від встановлених батарей CR123A або CR2, заряду яких вистачає на кілька років.

Перевагою дротових моделей є їхня вартість, а також те, що їхня робота не залежить від заряду батарейки.

До плюсів бездротових датчиків можна віднести те, що до них не потрібно вести жодну проводку, що особливо цінно при монтажі сигналізації у приміщеннях, де ремонт вже зроблено.


Спосіб монтажу

Залежно від цього критерію, датчики бувають:

  • накладними;
  • врізними.

Найчастіше використовуються саме накладні моделі. Вони набагато простіші в монтажі, а також їх легко у разі потреби демонтувати.

Врізні датчики використовують у тому випадку, якщо власник приміщення не хоче акцентувати увагу на їх наявності. Врізні моделі випускаються циліндричної форми.

Для металевих та неметалевих поверхонь

Вибираючи датчики відкриття дверей, варто також звертати увагу на можливість їх встановлення на металевих і неметалевих конструкціях. Для металевих дверей використовують великі накладні датчики з потужним магнітом. Для неметалевих, наприклад, дерев'яних або склопластикових конструкцій, використовуються невеликі і менш потужні магніти, оскільки "загрози" магнітному полю з боку неметалевої конструкції просто немає.

Правильний вибір — запорука коректної роботи конкретного пристрою та сигналізації загалом!

Інші характеристики

Крім вищезгаданих особливостей, датчики відрізняються ще й такими характеристиками:

  • поріг спрацьовування;
  • ступінь захисту (можливість вуличного встановлення);
  • розміри.

Крім датчиків, які спрацьовують виключно на відкриття, є моделі з сенсором удару і нахилу — наприклад, Ajax DoorProtect Plus White. Датчик фіксує зміну кута нахилу щодо землі, а також має інтегрований акселерометр, який реагує на удари. Такі датчики набагато надійніші, адже вони захищені від будь-якого механічного впливу.

Є також датчики, призначені спеціально для ролет та підйомних воріт, наприклад, Trinix СМК-40М (див. фото).

Може здатися, що вибір датчиків відкриття — не така вже й проста задача. Тому якщо вам знадобиться допомога, наші спеціалісти обов'язково підкажуть, які комплектуючі будуть найкращими для системи охоронної сигналізації.



Датчик геркон. Як встановити?

Як ми вже говорили, магнітоконтактні датчики в залежності від способу монтажу бувають накладними та врізними:

  • накладні моделі найчастіше встановлюються за допомогою пари шурупів (монтажний набір найчастіше йде в комплекті);
  • для встановлення врізних датчиків у полотні та дверному коробі просвердлюються отвори, що відповідають розмірам геркона та магніту.

Серед основних правил монтажу можна виділити такі:

  • геркон слід розташовувати з боку приміщення переважно вгорі;
  • встановлення на металеві поверхні виконується з використанням спеціальних прокладок;
  • при встановленні врізних датчиків, отвори просвердлюються чітко навпроти.

Дротове підключення здійснюється за допомогою NC контактів. Бездротові сповіщувачі надсилають сигнал тривоги радіоканалом (433 або 868 МГц).

Де можна купити датчик геркону?

Якщо ви вирішили встановити сигналізацію в будинку, магазині, офісі чи на виробничому об'єкті, всі необхідні компоненти ви можете придбати в нашому інтернет-магазині. Ми не лише продаємо обладнання для охоронних систем, але й за потреби повністю зберемо для вам необхідний комплект, зважаючи на особливості вашого об'єкта.

Ось кілька причин купити систему сигналізації саме у нас:

  • ми надаємо повний комплекс послуг, починаючи від підбору обладнання та закінчуючи гарантійним та післягарантійним обслуговуванням;
  • ми встановлюємо лише якісне та перевірене обладнання;
  • для наших постійних та оптових клієнтів ми пропонуємо хороші знижки!

Якщо ви живете у Києві, ми можемо запропонувати вам послуги монтажу систем безпеки. Скориставшись нашими послугами, ви отримаєте не лише гарантію на всі комплектуючі, але й гарантію на монтажні роботи.

Ми повністю налаштуємо охоронну систему, а також пояснимо, як нею користуватися. Тому, якщо ви вирішили придбати систему сигналізації або просто один або кілька датчиків, ви можете оформити замовлення на сайті або зв'язатися з нами іншим зручним для вас способом (розділ «Контакти»).

Скільки коштує датчик геркон?

Ну і останнє запитання, яке ми тут розглянемо, це питання вартості магнітоконтактних датчиків.

Датчики, для яких використовується дротове підключення, коштують дешевше. Ціни на врізні та накладні моделі є приблизно однаковими, тому в цьому питанні орієнтуйтеся на те, який варіант встановлення є найкращим для вас.

Вибір бездротових датчиків найчастіше залежить від того, яку систему сигналізації в принципі ви хочете використовувати. Великою популярністю користуються бездротові системи від Ajax. Датчики відкриття від Ajax коштують дорожче від своїх аналогів від інших виробників, однак вони можуть встановлюватися на великій відстані від централі або ретранслятора, тому Ajax — це чудовий вибір для великих об'єктів.

Звичайно, вартість охоронної системи — далеко не останній фактор, на який звертають увагу, проте варто пам'ятати одну просту істину: «За безпеку треба платити, а за її відсутність розплачуватися».

Каталог