Піч буржуйка – це альтернативне джерело тепла, виконане зі сталі або чавуну, найчастіше використовується для обігріву приміщень, приготування та розігріву їжі. Найчастіше таку піч встановлюють у приватних будинках, у гаражах, на дачах. Сучасні моделі, представлені в нашому інтернет-магазині, характеризуються економічною витратою палива та високою тепловіддачею.
Матеріал виготовлення: основні нюанси
Найчастіше буржуйка виробляється з твердих металів, які слабо схильні до корозії — це сталь або чавун.
Переваги та недоліки чавунних печей:
- висока термостійкість, що дозволяє топити піч не тільки дровами, а й вугіллям, яке дає велику температуру горіння;
- тривале утримання тепла;
- тривалий термін зберігання – такі варіанти дуже хороші в експлуатації, не деформуються і псуються;
- великий об'єм, значна вага, за рахунок чого піч довше прогрівається;
- ціна на буржуйку з чавуну досить висока.
Особливості сталевих моделей:
- прогріваються швидше, ніж чавунні, інтенсивніше віддають тепло та зігрівають повітря;
- топити таку грубку рекомендується виключно дровами;
- дров'яна грубка швидше остигає після прогорання палива;
- можливі незначні деформації у процесі експлуатації.
Альтернативний варіант — вибрати модель сталеву зовні, але з чавунною топкою всередині.
На що ще звернути увагу?
Перш ніж купити буржуйку, вам слід врахувати безліч нюансів: основне призначення печі, квадратура опалювального приміщення та інші моменти. Бувають печі тривалого горіння та традиційні. Перші ефективні при опаленні житлових приміщень, адже в них є можливість регулювати інтенсивність подачі повітря за допомогою піддувалу та заслінки та зробити так, щоб паливо не горіло, а тліло, тим самим ми регулюємо тривалість роботи печі та температуру.
Наступні рекомендації допоможуть дещо полегшити процес вибору печі:
- чим товщі стінки матеріалу – тим довше прослужить піч;
- наявність ребер конвекції підвищує ККД печі, за рахунок цього вдається швидше обігріти приміщення;
- для обігріву гаража або іншого холодного приміщення вибирайте пічку з об'ємною камерою згоряння, куди можна завантажити велику кількість палива;
- особлива конструкція топки з допалюванням пічних газів дозволить збільшити час віддачі тепла, піч працює лише на одній порції палива, наявність шиберної заслінки також підвищує ефективність печі;
- для приготування їжі достатньо вибрати модель з варильною поверхнею та конфоркою, бувають моделі навіть із духовими шафами;
- при виборі печі зверніть увагу на розташування та довжину димоходу, уникайте вигинів, стиків і поворотів.
Порада! З метою підвищення безпеки під час встановлення печі подбайте про вогнетривке покриття підлоги безпосередньо під пічкою та в радіусі метра навколо неї.